Na Ustavni sud zbog „platne diskriminacije”
Datum: 15.09.2006
Rubrika: Društvo


U zaštitu materijalnog položaja svojih članova Republički odbor Samostalnog sindikata visokog i višeg obrazovanja i studentskog standarda Srbije juče je krenuo i s inicijativom Ustavnom sudu Republike Srbije za ocenu ustavnosti i zakonitosti određenih zaključaka Vlade Srbije i uredaba o izmenama Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama.



Inicijativom, koju je na jučerašnjoj sednici Republičkog odbora, održanoj u Novom Sadu, potpisala predsednica Samostalnog sindikata visokog i višeg obrazovanja i studentskog standarda Srbije dr Gordana Bojković, traži se ocena ustavnosti i zakonitosti zaključaka Vlade Srbije od 22. decembra 2005. i od 21. juna 2006. o osnovicama za obračun i isplatu plata u višem i univerzitetskom obrazovanju, u delu koji se odnosi na osnovice zaposlenih u višem i visokom obrazovanju u odnosu na osnovice zaposlenih u svim ostalim javnim službama, kao i uredaba o izmenama Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama (jedna iz 2005. i tri iz 2006) u delu koji se odnosi na koeficijente zaposlenih u višem i visokom obrazovanju u odnosu na koeficijente zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju.

– Više i visoko obrazovanje su već godinama najlošije plaćena javna služba u Srbiji – kaže Gordana Bojković. – Godinama nas predstavnici Vlade, a, nažalost, i predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, zamajavaju praznim pričama o tome kako fakulteti imaju i dodatnih prihoda. Pa šta onda? Da li fakulteti dodatne prihode stiču protivzakonito i, ako je tako, koje je mere država preduzela da te nezakonito stečene pare budu oduzete, a da kažnjeni budu oni koji ih stiču, umesto da se, na način kako je to sada regulisano – manjom osnovicom za visoko i više obrazovanje – kažnjavaju svi zaposleni u visokom i višem obrazovanju?

Neuspelo „peglanje”
U junu ove godine razlika u osnovici za isplatu zarada između visokog i ostalog obrazovanja smanjila se s 32 na 22 procenta, uz obećanje ministra finansija da će se razlika, koja je na štetu visokog obrazovanja, sasvim „ispeglati“. Međutim, potpisivanjem Protokola po kojem će se povećati koeficijenti zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju, razlika u platama i dalje će biti na štetu visokog obrazovanja.

Iako Samostalni sindikat visokog i višeg obrazovanja i studentskog standarda, sa sadašnjih 1.500 članova, još uvek nije reprezentativan, njegov RO naglašava da „ovaj sindikat zna šta hoće i ima dovoljno intelektualne snage i upornosti da se izbori za to“, a iz njegovih redova inicirano je i donošenje zakona o finansiranju visokog obrazovanja. Takav zakon regulisao bi ovu „bolnu oblast“ i omogućio pravedniju raspodelu budžetskog dinara.

V. Čekić







Ovaj članak dolazi sa Dnevnik online
http://www.dnevnik.co.yu/

URL za ovaj članak je:
http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=14310